首页  最新公告
【7月24日】创新教育系列讲座-第150期
发布时间: 2019-07-22 浏览次数: 16

报告题目Functional Energy Materials: From 1D and 2D Polymers to 3D Carbon Nanomaterials

人:戴黎明  教授、国家千人计划专家  美国凯斯西储大学

报告时间:2019724日(周三)下午14:30

报告地点:材料楼210会议室

报告摘要:

Having conjugated all-carbon structures, carbon nanomaterials, including 1D carbon nanotubes and 2D graphene, also possess certain similar optoelectronic characteristics as conjugated macromolecules. Thus, carbon nanomaterials (e.g., 1D carbon nanotubes, 2D graphene sheets, 3D carbon architectures) have been playing a more and more important role in the development of efficient energy conversion and storage devices. In this talk, I will present some of our rational concepts for the design and development of functional conjugated polymers and multidimensional carbon nanomaterials for various energy-related applications, including polymer solar cells containing graphene nanosheets for improving charge transport, fuel cells and metal-air batteries with carbon nanomaterials as multifunctional metal-free catalysts, and supercapacitors with nanotube/graphene hybrid electrodes for energy storage.

报告人简介:

戴黎明教授现任凯斯西储大学先进碳材料科学与工程中心主任、高分子科学与工程系Kent Hale Smith教授,1983年毕业于浙江大学化学工程系高分子化工专业,1991年获澳大利亚国立大学化学博士学位。历任澳大利亚联邦科学与工业研究院(CSIRO)研究员、美国阿克隆大学高分子工程系副教授、美国戴顿大学化学与材料工程系教授兼任莱特兄弟研究院首席教授。戴老师还担任多个国际刊物的编辑和Nano Energy的副主编。

研究领域包含共轭聚合物以及碳纳米材料的合成和功能化及其在能源和生物医学中的应用。至今已经在包括ScienceNature NanotechnologyNature EnergyNature Catalysis等刊物上发表了500多篇科学论文,并拥有30多项发明专利。他的h指数为136,引用次数超过69,000Google Scholar)。戴教授还获得了国际材料研究联合会IUMRS-Somiya奖,NASA-Langley Henry J.E. Reid奖,科学工程研究国际荣誉社乔治诺兰科研奖,以及凯斯西储大学杰出研究奖等多种奖项。戴黎明教授任英国皇家化学会会士,美国医学与生物工程院院士,中国海外杰出青年基金,国家千人计划特聘专家等。